NOVICE


06. marec 2015

Selfie z modeli

Pravijo, da sem pred 15 leti izumil selfie z modelom. Prvi selfie je bil s takrat še ne tako zelo slavno lepotico Gisele Bundchen. In tako naprej. Že 15 let. 

xoxo iz Pariza, Mare27. oktober 2014

Zakulisje Elle novembrske zgodbe

V tokratni zgodbi smo spomin na šestdeseta obujali ob zvokih morja. 

Fotografiranje se je začelo z jutranjim pretresom, ko smo v Umagu zaman čakali manekenko, ki naj bi izstopila z avtobusa iz Pule. Izkazalo se je, da je dekle odšlo v šolo, zato nam ni preostalo drugega, kot da svojo pot nadaljujemo do Pule, si Leo 'izposodimo' iz šole in na prelepem Kamenjaku zopet oživimo divo iz šestdesetih. 

Modna zgodba v številkah: 1 umeten frufru. 2 šolski uri pred fotografiranjem editoriala. 70 kun vstopnine za rt Kamenjak. 1 modni hibrid Prius Plug In, Toyota. 2 skoka v morje, ki si ju je privoščil naš frizer Mare. 1 delavski sendvič in ene kalamare.02. oktober 2014

InstaMare

Mareta smo našli med dresiranjem frizure top modelu Lindsey Wixson v zakulisju modne revije Vionnet Paris. Če najdete še kakšno njegovo fotografijo na katerem izmed družabnih portalov in spletnih straneh, nam jo prosim pošljite. V zahvalo, Vas bomo nagradili. 03. oktober 2013

Mare Filipič na Stacy Keibler Instagramu

Stacy Keibler, George Clooney ex je na svojem Instagram profilu objavila fotografijo na kateri je Mare Filipič v akciji v zakulisju pariške modne revije. Na to smo zeloooo ponosni!!!30. september 2013

Zgodbe iz zakulisja

Maestro pri delu. Haider Ackermann. An eye is sharper than a razor.

Lp iz Pariza,

Mare, xoxo30. september 2013

Zgodbe iz zakulisja

Zakulisje Stella McCartney v Opera National de Paris. Moja malenkost s Sir Paul McCartney, The Beatles.

Lp iz Pariza,

Mare, xoxo28. september 2013

Zgodbe iz zakulisja

Na fotografiji vojska fotografov. PRESS... PRESS... Za nas, ki delamo v zakulisju, pa to pomeni... STRESS... STRESS...

Lp iz Pariza,

Mare, xoxo


01. maj 2013

Slovenec v zakulisju #FWNY

Kaj bo modno to pomlad, poletje, jesen? Govorimo o frizurah, zato Grazia odkriva zavese zakulisja tednov mode, kjer se vse začne. “Na modnih revijah v New Yorku, Milanu in Parizu ustvarjajo najboljši frizerji sveta in lahko rečem, da se trend začne tam. Ponosen sem, da sem lahko del tega,” začne pogovor energičen dreser frizure Mare Filipič.

 

Frizer s tradicijo (Mare dresura frizure sega v leto 1932, ko je z brivstvom začel njegov ded Peter Filipič) je v prehodu v novo tisočletje pričel z neznano vejo frizerstva, session hairdressing, kar se sliši skoraj tako zanimivo kot sodelovanje pri soustvarjanju najbolj pomembnih modnih revij na svetu. Tam Mare z drugimi najbolj izkušenimi frizerji z vsega sveta oblikuje trende, ki se potem selijo v mestne in zakotne frizerske salone. Tudi to nas je zanimalo, ali ženske frizerja še vedno najraje obiskujemo kar s fotografijo zvezdnice, iztrgano iz kakšne modne revije. In kaj pravi simpatični dreser svetovnih nazorov in ravno prav odštekanega stila, ki se zgleduje po klasiki?

 

Tudi letos ste sodelovali na fashion weekih, kje in na katerih revijah? 

V Milanu sem urejal frizure na revijah Trussardi, Etro, Antonio Marras, v Parizu pa sem bil bolj zaposlen in sicer z znamkami Issey Miyake, Stella McCartney, Yohji Yamamoto, Paco Rabanne, Ann Demeulemeester, Acne, Haider Ackerman, Vanessa Bruno ter Wunderkind.

 

Kako so videti priprave v zakulisjih  na modnih tednih? Koliko časa imate za frizuro posamezne manekenke in koliko jih uredite za eno modno revijo?

Dobro organiziran kaos, ki nima sistema, koliko manekenk narediš na posamezni modni reviji, niti v kolikšnem času, delo mora pač biti narejeno.

 

Pri katerih oblikovalcih ste že delali?

Med mojimi referencami se je v 12-letnem delu nabralo prek 100 različnih oblikovalcev... Naj omenim le najbolj znane: Prada, Chanel, Fendi, Missoni, Hermes, Valentino, Dolce&Gabanna, Louis Vuitton, Alexander McQueen, Stella McCartney, DSquared, Haider Ackerman, Roberto Cavalli, Issey Miyake, ...

 

Se spomnite, kdaj je prišlo prvo povabilo iz tujine?

Z novim tisočletjem so nastali novi cilji, takrat sem se kot prvi in edini začel ukvarjati z najbolj ekskluzivnimi modnimi revijami po svetu.

 

Takrat ste postali “dreser frizure”? Kaj pomeni naziv, ki izraža, da niste običajni frizer?

“Dresura frizure” pomeni kontrola nad lasmi, pomeni biti bolj precizen in drugačen pri delu in izkušnjah.

 

Imate stresen poklic? Zagotovo stanje in vaša drža med delom zahtevata redno vadbo, vsaj masaže... Kako se najbolj spočijete, odklopite misli?

Šmarna gora s sinom na ramenih za fizično kondicijo. Psihično mi uravnava strast do vsakdanjega dela, da ljudje dobijo največ, kar zmorem.

 

In kaj pomeni “imeti frizuro”? Kako pomemben lepotni atribut so po vašem urejeni lasje in modna frizura?

Imeti frizuro lahko pomeni imeti dober imidž. Kdo bi se spomnil Marilyn Monroe, če ne bi imela prepoznavne frizure? Frizura je zelo pomemben del celote, če želimo biti urejeni in modni. 

 

Kaj bi lahko rekli, da bo, zgodovinsko gledano, zaznamovalo začetek 21. stoletja? Spomnimo se Jackijinega paža iz 60’, pa rokerskih 80’ s skoraj nujnim narastkom, kaj pa današnja doba?

Lasje, imenovani ‘Kate Moss odhaja iz zabave’.

 

Za kaj se stranke največ odločajo, kakšni so trendi okusa Slovenk in kaj je všeč ženskam v tujini?

Zaradi 80-letne tradicije družinske obrti znamo bit pestri pri izbiri frizur in hkrati sodobni zaradi dela na modnih revijah V Sloveniji pogrešam kulturo feniranja punc/žensk med 25-35, kot je v tujini. Z ostalimi stvarmi Slovenke sledijo trendom.

 

Ali ženske še prihajajo k frizerju z izrezanimi fotografijami iz revij? Kako reagirate če ocenite, da ji predlog ne bo pristajal kot manekenki, igralki, pevki, ...?

Slike iz telefonov in revij zvezdniških igralk z rdečih preprog Hollywooda so del vsakdana. Posvet je najpomembnejši del striženja in vedno najdemo pravo pot, preden pride do izvedbe dresure.

 

Čigavo sliko ste največkrat dobili v roke kot predlog?

Kate Moss in Jennifer Aniston.

 

Lahko na kratko opišete, kateri obliki obraza in tenu polti pristajajo določene frizure, barve?

Na žalost ne obstaja takšna formula, saj frizuro poleg barve las in oblike obraza določa še slog oblačenja, karakter človeka in stil življenja, če smo precizni...

 

Lahko rečete, da smo Slovenke drzne ali bolj zadržane? Česa si želite na naših ulicah videti več?

Težko je dati vse na isti imenovalec, želel bi si, da bi imele Slovenke višje kriterije za dobro barvo las.

 

Kateri trend si želite, da se razširi tako v moralnem, kot v lepotnem smislu? 

Vsakodnevno umivanje las. Kakovostno striženje dobi svojo moč. 

 

Koliko s(m)o ženske danes še pripravljene odšteti za frizure, hodijo k vam manj kot nekoč? Se pozna kriza?

Odvisno od posameznika, dobra storitev, v katero je vloženo veliko energije in kakovostnih izkušenj, pridobiva na povpraševanju, saj so ljudje vsak dan bolj zahtevni. Izvajalcev kakovostnih storitev pa ni veliko.

 

Ste klasik ali sodobnež, ko gre za tehnike striženja? Zakaj?

Vsak kakovosten sodobnež, je v osnovi zelo dober klasik.

 

So vam bolj všeč blondinke ali temnolaske? Pa ne ozirajoč se na poklicno deformacijo, samo osebno mnenje...

Všeč so mi ženske z izdelano celostno podobo, ki ni vezana na barvo las.

 

Urejate frizuro tudi svoji ženi?

Seveda z veseljem! (smeh)

 

Kaj pove videz ženske, ki vsak dan nosi čop? 

Čop pomeni, da je ženska mladostna in športna, v vsakem trenutku prevlada uporabnost.

 

Kaj bo modni spomladi, se moramo pobarvati in postriči, da bomo v koraku z modnimi pistami?

Sveže oprani lasje z dobrim striženjem...

 

Grazia, april 2013

Besedilo in intervju: Špela Štamol

kartice
COPYRIGHT © MARE DRESURA FRIZURE \ PRESS \ POGOJI POSLOVANJA \ AVTORJI